5 Ağustos 2019 Pazartesi

Yatırımda 1'e 100 kazanç olur mu?

    1 liramı nasıl 100 lira yaparım çoğumuzda böyle bir arayış vardır. Belli bir birikimimiz olunca onu nasıl 3'e 5'e katlarız araştırır dururuz. Günümüzde yatırım çok çeşitli şekillerde oluyor. Arsaya yatırım, gayrimenkule yatırım, dövize yatırım, mevduata yatırım, altına yatırım, hisse senedine yatırım, vadeli opsiyon borsasında yatırım vb. Bunlar düşük, orta ve yüksek risk grubu diye ayrılmaktadır. Çoğu uzun vadede kazandırmaktadır. Örneğin bir ev, arsa, altın yada hisse senedi alıp 5-10 yıl sonra büyük kazanç elde etmek mümkün. Burda tabi sabır devreye giriyor. 5-10 yıl beklemek. Fakat hepimiz kısa vadede 1-2 yıl hatta 1-2 ayda çok büyük kazanç elde etmek istiyoruz.
 Yatırım yaparken öncelikle vadeyi belirlemeliyiz: kısa mı orta mı uzun vade mi? Birde düşük mü orta mı yüksek mi risk alacağız. Düşük risk grubu genelde repo, B tipi likit fon, devlet tahvili gibi düşük riskli düşük ama sürekli kazanç için iyi bir yatırım. Altın, döviz arsa ve gayrimenkul orta (3-5) ve uzun vade (5-10) de kazandırır. Vade uzadıkça kazançta artar.
          Hisse senedi, vadeli opsiyon borsası, döviz ve altın kısa süreli yatırımlarda yüksek risk gruba girer kazançta kayıpta o derece yüksek olur. Bu tip yatırımlarda risk büyüdükçe stresde o derece artar. Bu tür yatırımlarda profesyonel kişilerden ( yatırım danışmanlarından) destek almakta fayda vardır. Bu tip yatırımda örneğin borsa düşüşte iken hisse senedi alınıp beklenir, borsa örneğin %10-20 arası artış gösterince, hisse senetlerini satıp o ara düşüşte olan döviz alınır, döviz %10-20 artış gösterince döviz bozdurulup, altına geçilir, altın %10-20 düşünce bu sefer altınlar bozdurulup. Bu işlemlerde yatırım araçlarına giriş zamanlaması çok önemlidir. Borsada düşüş vardır, düşüş bitti diye alım yapılır borsa %10 daha düşer, buda yatırımın %10 erimesi demektir. 
     Bu tip yatırımlarda en önemli unsur "zamanlama" dır. Onun için ekonomi haberleri, yapılan yatırımlar, merkez bankasının aldığı kararları vb. takip etmek gerekir.
      Bol kazançlı yatırımlarınız olsun.
Not: Burda yazılan bilgi ve yorumlar yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı aracı kurumlar tarafından verilmektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder