30 Temmuz 2019 Salı

Yurtdışı Seyahat Sigortası-Önce Sağlık

    Yurtdışından tatile gelen tanıdıklarınızın Türkiye'ye gelir gelmez Sgk il müdürlüklerinin yurtdışı işlemler servisinde sağlık evraklarını işlettirdiklerine şahit olmuşsunuzdur. Bu işlemi yaptıktan sonra Türkiye'de sağlıkla ilgili bir problem yaşadıklarında anlaşmalı sağlık kuruluşlarından hiçbir ücret ödemeden yararlanmaktadırlar. Masrafları geldikleri ülkelerdeki bağlı oldukları sosyal güvence kurumları karşılamaktadır.  Türkiye çok sayıda ülke ile karşılıklı sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamıştır. Bu sözleşmelerle vatandaşların gittikleri ülkelerde sağlıkla ilgili bir problemle karşılaşmalarının önüne geçilmiş oldu. Bu sözleşme sigorta primi emeklilik gibi işlemleri de kapsamaktadır. Bu sözleşme ayrıca Türkiye'den yurtdışına kısa süreli veya uzun süreli geçici görevlendirilen kamu çalışanları, eğitim için giden öğrencileri, yurtdışına çalışmaya giden işçilerin sosyal güvencesi ile ilgili hükümlere de yer vermektedir. Sosyal güvenlik sözleşmesi ile ilgili detaylı bilgiyi Sgk İl Müdürlükleri ve Sgk'nın Web sitesinden edinebilirsiniz. 
  Yurtdışına tatile gitmeyi düşünenler yurtdışına çıkmadan önce  mutlaka Yurtdışı Seyahat Sigortası yaptırmalılar. Yurtdışı Seyahat Sigortası çok cüzi bir meblağ ile yurtdışında sağlık, pasaport kaybı, tatil iptali gibi yaşanabilecek olumsuzluklarda tatilinizi maddi yönden güvence altına almaktadır. Sigorta yurtdışına çıkışla başlayıp, ülkeye giriş yapılana kadar geçerli olmakta ve 30.000 euroya kadar güvence vermektedir. Sigorta ile ilgili detaylı bilgi sigorta şirketlerinin Web sitesinde mevcuttur. 
 Önce Sağlık sloganından yola çıkarak, yurtdışına tatile gitmeyi düşünenler yurtdışı seyahat sigortasını mutlaka yaptırın. Tatiliniz zehir olmasın. İyi tatiller. 

28 Temmuz 2019 Pazar

Elektrik mühendisliği ile Elektrik-Elektronik mühendisliği arasındaki fark nedir?

      Üniversitelerde Elektrik mühendisliği ve Elektrik-Elektronik mühendisliği olarak 2 ayrı bölüm olmasına rağmen aralarındaki fark ile ilgili fazla bilgi bulunmamaktadır. Elektrik mühendisliği orta ve yüksek gerilimle ilgilenmektedir. Elektrik makinaları, güç elektroniği, elektrik tesisat projeleri bu bölümün kapsamına girmektedir.
     Elektrik-Elektronik mühendisliği elektrik ile elektronik-haberleşme mühendisliğinin birleşiminden oluşmaktadır. Öğrenimin son 2 yılında elektrik, telekomünikasyon ve robotik olarak dallara ayrılmaktadır. Elektrik mühendisleri sadece elektrikte uzmanlaşırken, Elektrik-Elektronik mühendisleri elektrik konusundada az çok bilgi sahibi olurlar. Kamu sektörünün bu alanlarla ilgili alımlarında Elektrik-Elektronik mühendisliği bölümü tüm ilanlarda yer alırken, bazı elektronikle ilgili alımlarda Elektrik mühendisliği ilanlarda yer almıyor. Elektrik-Elektronik mühendisleri binaların elektrik tesisat projelerine imza atabilmek için Elektrik mühendisliğinin fark derslerini almaları gerekmektedir.
   Kısacası Elektrik mühendisliği orta ve yüksek gerilimle, Elektrik-Elektronik mühendisliği ayrıca zayıf akımla da ilgilenmektedir. 

25 Temmuz 2019 Perşembe

2019 LGS sonuçları-Mesleğim Hayatım

      2019 yılı LGS (liselere geçiş sınavı) 1. yerleştirme sonuçları açıklandı. İstediği liseye yerleşemeyen ya da yerleştirildiği liseyi değiştirmek isteyen öğrenciler için 29 Temmuz 2019 - 2 Ağustos tarihleri arasında 1. nakil yerleştirmesi ve 5 Ağustos - 8 Ağustos tarihleri arasında 2. nakil  yerleştirmesi yapılacaktır. Bu sene LGS sonuçları birçok ilke imza attı.
     İlk defa bu sene öğrencilerin tercihlerine yardımcı olmak için MEB tarafından hazırlanan "tercih robotu" meyvasını vermeye başladı. Anadolu, Fen ve Sosyal Bilimler Liselerinde %100, Anadolu İmamhatip Liseleri %99.9 ve Mesleki - Teknik Anadolu Liseleri %98 dolulukla kapattı.
    İlk defa Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı teknik ve meslek liseleri ile ilgili tanıtımların yeraldığı "Mesleğim Hayatım" portalı sayesinde %74 olan doluluk oranı %98' e ulaştı.
     İlk defa MEB ile ASELSAN arasında imzalanan protokol kapsamında açılan ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanına yüzde 0.46'lık dilimden öğrenci yerleşti. MEB ile İTÜ arasında imzalanan protokol kapsamında açılan İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin elektronik-elektronik teknolojisi, denizcilik, biyomedikal teknolojisi ve bilişim teknolojisi gibi alanlara yüzde 1.26'lık dilimden öğrenciler yerleşti.
    İlk defa öğrencilerin istedikleri okula yerleşme oranı arttı.
    Teknik ve Mesleki Anadolu liselerini %1'lik dilime girenlerin bile tercih etmesi bu öğrencilerin kolaylıkla mühendislik bölümlerini kazanmalarını sağlayacak ve  temelden yetişen mühendisler ülkemizin geleceği için büyük bir kazanım olacaktır. Böylece Arge çalışmalarında başarılarımız artacak ve yurtdışına teknoloji satan ülke konumuna ulaşacağız.
       Koç Holdingin "Meslek Lisesi, memleket meselesi" sloganı ile 6-7 yıldır verdiği desteğe ilaveten MEB'in "Mesleğim Hayatım" portalı sayesinde ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara elaman sorunu çözülecek, meslek lisesi çıkışlı mühendis sayısının artmasıyla ülkemiz atağa geçecektir.
      Geleceğimizi emanet ettiğimiz gençler bu ülkenin teminatı sizlersiniz. 



23 Temmuz 2019 Salı

Biyomedikali merak edenler

Biyomedikal tıbbi cihazların her türlü arıza bakım onarım ve teknik işleriyle ilgilenen bir dal. Önceleri hastanelerde biyokimya ile karıştırılmasına rağmen son yıllarda artık kendini ispatlamıştır. Hastanelerde biyomedikal birimleri kurulmadan önce tıbbi cihaz arızalarına elektrikçiler bakıyordu. Haliyle elektriksel problem varsa çözüyor aksi durumda tıbbi cihaz firmaları çağrılıyordu. Biyomedikal birimi kurulunca firmalara bağımlılık bir nebze azaldı. Çok ciddi arızalar olmadıktan sonra hastanede cihazlar tamir edilmeye başlandı. Biyomedikalcilerin çalışma alanları devlet hastaneleri, özel hastaneler, tıbbi malzeme ve tıbbi cihaz satan firmalar olduğu gibi kendilerine tıbbi cihaz bakım onarım firması açma imkanları da bulunmaktadır. Her hastanede biyomedikal teknikeri ve Mühendisi istihdamı ile bakım Onarım da dışa bağımlılık azalacak ve milli sermaye ülkemizde kalacaktır. Elektroniğe yatkın olanlar için tıbbi cihaz tamiratı çok zevkli bir meslek olacaktır. 
Biyomedikal bölümlerini düşünen arkadaşlar biyomedikal bence gelecek vaateden bir meslek tek şart o mesleği sevmek, yeniliğe öğrenmeye açık olmak. Sağlık Bakanlığı son yıllarda yoğun olarak biyomedikal branşından kadro açmaktadır. 

22 Temmuz 2019 Pazartesi

En iyi meslek hangisi?

     En iyi meslek denilince doktorluk, mühendislik, mimarlık, hakimlik, savcılık vb.  diyeceğimi bekliyorsanız maalesef yanılıyorsunuz. 
     Kişi için en iyi meslek o mesleği yaparken mutlu olduğu, sevdiği, kendisini geliştirebildiği, yaptığı mesleğin en iyisi olmaya çabaladığı meslektir. Meslekte mutlu olmada alınan ücret (maaş) yadsınamaz bir etmendir. İyi maaş alan kazandığıyla rahat yaşayan bir adım önde sayılır. Maaşı geçinmesi için yeterli olmayan biri mesleğini ne kadar çok severse sevsin geçim sıkıntısı baskısı mutluluğa engel olacaktır. Tam tersi sadece maaşı yüksek olup mesleğini sevmese, yaptığı işi severek yapmıyorsa, tam olarak mutlu olamaz. Bu dengeyi sağlamak insan hayatında çok önemlidir. Gazetelerde bir şirketin CEO su iken ya da ünlü bir doktor ya da mühendis iken mesleğini bırakıp meyva yetiştiriciliğine, tavuk çiftçiliği vb. işlere başlayan kişilere rastlamışsınızdır.  Bu kişiler iyi gelirleri olmasına rağmen severek işlerini yapamadıkları için arayış içine girerler. Tabi belli bir eğitim almış, kendini yetiştirmiş kişi yapacağı her işi layıkıyla en iyisiyle yapar.
   Hangi mesleği seçerseniz seçin mesleğinizi sevgiyle yapın, en iyisi olmaya çalışın. 

21 Temmuz 2019 Pazar

YKS sonrası gençlerin tercih imtihanı

   YKS sonrası gençleri tercih heyecanı sardı. 23 temmuzda başlayıp 29 temmuz gecesi bitecek olan zorlu bir süreç.Tercih meselesi sınav kadar zorlu bir süreç gibi görünüyor. Sizin istediğiniz bölüm ve meslek mi yoksa yakın çevrenizin istekleri mi? 
     Öncelikle istemediğiniz bölümü çevreniz istese bile tercih etmeyin. Çünkü O bölümü okuyup mesleği yapacak olan sizsiniz. Tercihler konusunda herkesi dinleyin fikirlerini alın sizin göremediğiniz gözünüzden kaçan bilmediğiniz konular olabilir. Gençlerin bir kısmı yüksek puan almıştır kafasında seçeceği bölüm bellidir tercihini yapar sonucu bekler. Bir kısmı orta düzeyde bir not almıştır istediği bölüme puanı yetmiyordur. Önümüzdeki yıl tekrar çalışıp puanımı yükseltip istediğim bölüme gitmeliyim mi diye kafasında soru işaretleri olabilir. Bu durumda olan gençler iyi bir muhasebe yapmalı. Bir yıl beklemektense özel üniversiteye puanları yetiyor mu? uzak illere puanı yetiyorsa 1 yıl okuyup dikey geçiş sınavıyla istediğim okula dönüş yapabilirmiyim? ya da puanımın yettiği meslekleri tercih etsem o mesleği sevip yapabilirmiyim? sorularını kendilerine sorsunlar. Gençlerin bir kısmıda 4 yıllık bir öğretim programına puanı yetmeyenler. Herkes 4 yıllık üniversite mezunu olmak zorunda değil. 2 yıllık çok güzel bölümler var. Onları araştırın. 4 yıllık bir bölüm bitirip yıllarca boş kalan, fakat 2 yıllık bir bölüm bitirip hemen meslek sahibi olanlar var.
  Bileceğiniz tek şey kimseden eksik tarafınız olmadığı.Yüksek puan düşük puan bunlar  göreceli kavram bence. Ailenizle okulunuzla dershanenizle meslek sahibi kişilerle görüşüp herkesi dinleyip kafanızda irdeleyip kendi kararınızı tercihlere yansıtın.Gerisini Yaradana bırakın. 
     Gençler olarak hepiniz çok değerlisiniz...