27 Ağustos 2020 Perşembe

DASK (Zorunlu Deprem Sigortası) yaptırılmalı mı?


        DASK, Doğal Afet Sigortaları Kurumunun kısaltmasıdır. Ev satın alırken bankadan kredi çekilecekse DASK zorunlu, ev kiralarken elektrik, su ve doğalgaz abonelikleri alırken DASK olmadan abonelikler alınamamakta. Zorunlu Deprem sigortasına hem teşvik hem de zorlamaktaki amaç; ülkemizin deprem kuşağında olması ve böyle bir afet durumunda “mal canın yongasıdır” atasözünden yola çıkarak, yıkılan evimizin maliyetinin bir kısmının sigorta tarafından üstlenilmesi. 

        1999 yılındaki Gölcük depreminden sonra DASK 2000 yılında tüzel kişilikli bir kamu kurumu olarak kuruldu. www.dask.gov.tr  resmi sitesi olup, Alo DASK 125’te çağrı merkezlerinin numarasıdır. Sigorta şirketleriyle anlaşılarak bir sigorta ve fon oluşturuldu. Evin mevkisi, metrekaresi, yapım yılı gibi kriterlere göre bir sigorta bedeli çıkmaktadır. Bu bedel çok cüzi rakamlardır. Sigorta poliçesinin her yıl yenilenmesinde indirimde yapılmaktadır.  Bu sigorta fonuyla böyle bir afette toparlanmanın daha hızlı olması amaçlanmaktadır. DASK, “Deprem geçecek, hayat devam edecek” sloganından yola çıkmıştır. Zorunlu Deprem Sigortası bir nevi sosyal sorumluluk projesidir. Kendi bölgemizde değil de başka bir yerde deprem olmasa bile sigorta fonunda biriken paralar o bölgedeki sigorta yaptıran ev sahiplerinin yaralarını sarmada kullanılmaktadır. 

     Zorunlu Deprem sigortası ile sadece evin yeniden inşa bedeli sigorta altına alınıyor. Evdeki eşyaların bedelini kapsamıyor. İstenirse ek teminatla eşyalar için ilave sigorta yaptırılabiliyor.

        Ülkemiz deprem kuşağında olduğu için kendimiz ve ailemiz için Zorunlu Deprem Sigortasını mutlaka yaptıralım. 

9 Temmuz 2020 Perşembe

Konut Alma Zamanı mı!


Devletin kamu bankaları vasıtasıyla konut kredilerini %0,64 seviyeleri çekmesi konut alımlarına olan talebi bir hayli artırdı. Bu sayede hem inşaat firmalarının elinde kalan konutların satılması sağlanacak, hem de vatandaşın düşük kredi ve uzun vade ile ev sahibi olmasının önü açıldı. Kamu bankaları inşaat firmalarından satılan sıfır konutlarda 180 aya kadar (15 yıl)  %0,64, ikinci el konutlarda ise %0,74 faiz oranıyla konut sahibi olunabilmektedir. 
Konut kredilerinde indirime gidilmesiyle beraber bazı inşaat firmaları ve satılık evleri olanlar ev fiyatlarını %10-20 arası artırarak fırsatçılık yapmaya çalıştırlar. Devlet bu durumun tespit edilmesi halinde o firmalar için çekilen kredilere onay verilmeyeceğini bildirdi.
Kredi veren bankalar konut bedelinin %10’luk kısmının nakit bulunması, fatura otomatik ödeme talimatı, bankanın kredi kartını kullanma gibi koşullarla kredi kullandırtmaktadır.  Konut bedelinin bir kısmının nakit olarak mevcut olması ve kredi süresinin 60 ay (5 yıl) gibi kısa tutulması çok büyük avantaj sağlamaktadır. Tapu masrafı da çekilen kredi tutarının 0,04 ile çarpımına tekabül etmektedir.
Ev alırken sahibinden ya da inşaat firmasından direkt alımda emlakçı komisyonu ödenmemesi de ayrıca bir avantajdır. Emlak firmaları %2 alıcıdan %2 satıcıdan olmak üzere %4 e yakın komisyon almaktadırlar.  
Karlı bir konut alımı için; nakitin fazla olması, direkt inşaat firmasından alımda hem %0,64 oranından kredi çekme hem de emlakçı komisyonu ödememe, çekilen tutar ne kadar az olursa tapu masrafıda o kadar düşük olması çok büyük avantajlardır.
Konut sahibi olacaklara şimdiden hayırlı sağlıklı mutlu oturmalar…