27 Ağustos 2020 Perşembe

DASK (Zorunlu Deprem Sigortası) yaptırılmalı mı?


        DASK, Doğal Afet Sigortaları Kurumunun kısaltmasıdır. Ev satın alırken bankadan kredi çekilecekse DASK zorunlu, ev kiralarken elektrik, su ve doğalgaz abonelikleri alırken DASK olmadan abonelikler alınamamakta. Zorunlu Deprem sigortasına hem teşvik hem de zorlamaktaki amaç; ülkemizin deprem kuşağında olması ve böyle bir afet durumunda “mal canın yongasıdır” atasözünden yola çıkarak, yıkılan evimizin maliyetinin bir kısmının sigorta tarafından üstlenilmesi. 

        1999 yılındaki Gölcük depreminden sonra DASK 2000 yılında tüzel kişilikli bir kamu kurumu olarak kuruldu. www.dask.gov.tr  resmi sitesi olup, Alo DASK 125’te çağrı merkezlerinin numarasıdır. Sigorta şirketleriyle anlaşılarak bir sigorta ve fon oluşturuldu. Evin mevkisi, metrekaresi, yapım yılı gibi kriterlere göre bir sigorta bedeli çıkmaktadır. Bu bedel çok cüzi rakamlardır. Sigorta poliçesinin her yıl yenilenmesinde indirimde yapılmaktadır.  Bu sigorta fonuyla böyle bir afette toparlanmanın daha hızlı olması amaçlanmaktadır. DASK, “Deprem geçecek, hayat devam edecek” sloganından yola çıkmıştır. Zorunlu Deprem Sigortası bir nevi sosyal sorumluluk projesidir. Kendi bölgemizde değil de başka bir yerde deprem olmasa bile sigorta fonunda biriken paralar o bölgedeki sigorta yaptıran ev sahiplerinin yaralarını sarmada kullanılmaktadır. 

     Zorunlu Deprem sigortası ile sadece evin yeniden inşa bedeli sigorta altına alınıyor. Evdeki eşyaların bedelini kapsamıyor. İstenirse ek teminatla eşyalar için ilave sigorta yaptırılabiliyor.

        Ülkemiz deprem kuşağında olduğu için kendimiz ve ailemiz için Zorunlu Deprem Sigortasını mutlaka yaptıralım. 

2 yorum: