9 Temmuz 2020 Perşembe

Konut Alma Zamanı mı!


Devletin kamu bankaları vasıtasıyla konut kredilerini %0,64 seviyeleri çekmesi konut alımlarına olan talebi bir hayli artırdı. Bu sayede hem inşaat firmalarının elinde kalan konutların satılması sağlanacak, hem de vatandaşın düşük kredi ve uzun vade ile ev sahibi olmasının önü açıldı. Kamu bankaları inşaat firmalarından satılan sıfır konutlarda 180 aya kadar (15 yıl)  %0,64, ikinci el konutlarda ise %0,74 faiz oranıyla konut sahibi olunabilmektedir. 
Konut kredilerinde indirime gidilmesiyle beraber bazı inşaat firmaları ve satılık evleri olanlar ev fiyatlarını %10-20 arası artırarak fırsatçılık yapmaya çalıştırlar. Devlet bu durumun tespit edilmesi halinde o firmalar için çekilen kredilere onay verilmeyeceğini bildirdi.
Kredi veren bankalar konut bedelinin %10’luk kısmının nakit bulunması, fatura otomatik ödeme talimatı, bankanın kredi kartını kullanma gibi koşullarla kredi kullandırtmaktadır.  Konut bedelinin bir kısmının nakit olarak mevcut olması ve kredi süresinin 60 ay (5 yıl) gibi kısa tutulması çok büyük avantaj sağlamaktadır. Tapu masrafı da çekilen kredi tutarının 0,04 ile çarpımına tekabül etmektedir.
Ev alırken sahibinden ya da inşaat firmasından direkt alımda emlakçı komisyonu ödenmemesi de ayrıca bir avantajdır. Emlak firmaları %2 alıcıdan %2 satıcıdan olmak üzere %4 e yakın komisyon almaktadırlar.  
Karlı bir konut alımı için; nakitin fazla olması, direkt inşaat firmasından alımda hem %0,64 oranından kredi çekme hem de emlakçı komisyonu ödememe, çekilen tutar ne kadar az olursa tapu masrafıda o kadar düşük olması çok büyük avantajlardır.
Konut sahibi olacaklara şimdiden hayırlı sağlıklı mutlu oturmalar…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder