28 Temmuz 2019 Pazar

Elektrik mühendisliği ile Elektrik-Elektronik mühendisliği arasındaki fark nedir?

      Üniversitelerde Elektrik mühendisliği ve Elektrik-Elektronik mühendisliği olarak 2 ayrı bölüm olmasına rağmen aralarındaki fark ile ilgili fazla bilgi bulunmamaktadır. Elektrik mühendisliği orta ve yüksek gerilimle ilgilenmektedir. Elektrik makinaları, güç elektroniği, elektrik tesisat projeleri bu bölümün kapsamına girmektedir.
     Elektrik-Elektronik mühendisliği elektrik ile elektronik-haberleşme mühendisliğinin birleşiminden oluşmaktadır. Öğrenimin son 2 yılında elektrik, telekomünikasyon ve robotik olarak dallara ayrılmaktadır. Elektrik mühendisleri sadece elektrikte uzmanlaşırken, Elektrik-Elektronik mühendisleri elektrik konusundada az çok bilgi sahibi olurlar. Kamu sektörünün bu alanlarla ilgili alımlarında Elektrik-Elektronik mühendisliği bölümü tüm ilanlarda yer alırken, bazı elektronikle ilgili alımlarda Elektrik mühendisliği ilanlarda yer almıyor. Elektrik-Elektronik mühendisleri binaların elektrik tesisat projelerine imza atabilmek için Elektrik mühendisliğinin fark derslerini almaları gerekmektedir.
   Kısacası Elektrik mühendisliği orta ve yüksek gerilimle, Elektrik-Elektronik mühendisliği ayrıca zayıf akımla da ilgilenmektedir. 

1 yorum:

  1. Öncelikle arkadaşım, maalesef buradaki bilgiler yetersiz ve elektrik mühendisliğini kesin olarak bilinmediği aşikar. Olay şu iş ilanların neredeyse tamamı kamu olsun özel sektör olsun elektrik üzerinedir. Elektronik iş alanı oldukça dardır ve hiç bir elektrik mühendisi elektronik ilanına başvurdu diye alınmadığı görülmemiştir.:) İş hacmi olarak aralarında fark olduğunu düşünmemekle birlikte eğer gördüğü eğitim ve kalitesi açısından elektrik mühendisliğini daha avantajlı görürüm eem e nazaran. Elektrik mühendisliğinin sayısının az olması sebebi, bir labaratuar maliyetinin çok yüksek olması, ikincisi gelişen treknolojinin elektrik ile elektronik bir noktada birleşmesi gerektiğinden oluşan elektrik elektronik mühendisliğidir. Olayın özü üniversiteler buna büyük isimli olanlarda dahil power için öyle yüksek maliyette girmeyip, elektronik birleştirip bir bölüm çıkardılar. olay budur. İkisi arasında alınan eğitimde dahil neredeyse hiç bir fark yoktur.

    YanıtlaSil