21 Temmuz 2019 Pazar

YKS sonrası gençlerin tercih imtihanı

   YKS sonrası gençleri tercih heyecanı sardı. 23 temmuzda başlayıp 29 temmuz gecesi bitecek olan zorlu bir süreç.Tercih meselesi sınav kadar zorlu bir süreç gibi görünüyor. Sizin istediğiniz bölüm ve meslek mi yoksa yakın çevrenizin istekleri mi? 
     Öncelikle istemediğiniz bölümü çevreniz istese bile tercih etmeyin. Çünkü O bölümü okuyup mesleği yapacak olan sizsiniz. Tercihler konusunda herkesi dinleyin fikirlerini alın sizin göremediğiniz gözünüzden kaçan bilmediğiniz konular olabilir. Gençlerin bir kısmı yüksek puan almıştır kafasında seçeceği bölüm bellidir tercihini yapar sonucu bekler. Bir kısmı orta düzeyde bir not almıştır istediği bölüme puanı yetmiyordur. Önümüzdeki yıl tekrar çalışıp puanımı yükseltip istediğim bölüme gitmeliyim mi diye kafasında soru işaretleri olabilir. Bu durumda olan gençler iyi bir muhasebe yapmalı. Bir yıl beklemektense özel üniversiteye puanları yetiyor mu? uzak illere puanı yetiyorsa 1 yıl okuyup dikey geçiş sınavıyla istediğim okula dönüş yapabilirmiyim? ya da puanımın yettiği meslekleri tercih etsem o mesleği sevip yapabilirmiyim? sorularını kendilerine sorsunlar. Gençlerin bir kısmıda 4 yıllık bir öğretim programına puanı yetmeyenler. Herkes 4 yıllık üniversite mezunu olmak zorunda değil. 2 yıllık çok güzel bölümler var. Onları araştırın. 4 yıllık bir bölüm bitirip yıllarca boş kalan, fakat 2 yıllık bir bölüm bitirip hemen meslek sahibi olanlar var.
  Bileceğiniz tek şey kimseden eksik tarafınız olmadığı.Yüksek puan düşük puan bunlar  göreceli kavram bence. Ailenizle okulunuzla dershanenizle meslek sahibi kişilerle görüşüp herkesi dinleyip kafanızda irdeleyip kendi kararınızı tercihlere yansıtın.Gerisini Yaradana bırakın. 
     Gençler olarak hepiniz çok değerlisiniz... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder